Opskrifter

Amerikanske pandeklagaer med kikærter

Ingredienser:

230 gr kogte kikærter, evt fra brik eller dåse

4 dl mælk, plante eller alm. Mælk

4 æg

180 gr hvedemel (ca 3 dl) (jeg plejer at bruge halvt ølandshvede/hvede eller grahamsmel/hvede

4 tsk sukker (jeg tilsætter aldrig sukker)

2 tsk bagepulver

2 tsk kardemomme eller kanel

¼ tsk salt

Olie til stegning, – jeg bruger kokosolie. Hvis du ikke kan lide smagen af kokos, så køb en smagsneutral

Dejen:

Skyl kikærterne med koldt vand og lad dem dryppe af.

Kom mælk og kikærter i en blender. Blend til der ikke er flere klumper.

Hæld kikærte-mælken over i en stor skål (Jeg hælder de øvrige ingredienser i blenderen og blender færdig)

Tilsæt æg. Tilsæt de tørre ingredienser og pisk godt sammen til en tyk pandekagedej.

Steg pandekagerne ved middelvarme. Lav evt. små pandekager, – de mætter godt.

Asiatisk inspireret Kikærtesalat

Ingredienser:

1 ds kikærter eller 250 gram kogte.

En stor håndfuld friskhakket persille, gerne bredbladet

200 gram cherrytomater eller Marzano, ovale tomater i halve

4 forårsløg, fintsnittet

150 gram fintskåret blomkål

1 avokado

Evt 100 gram feta

Dressing:

4 spsk olie

Saft fra en halv citron

1 tsk chiliflager eller 1 tsk cayennepeber eller ½ rød chili

15 gram friskrevet ingefær

Salt

Fremgangsmåde

Alle grønsagerne lægges i en skål, dressingen blandes og hældes over salaten. Stil salaten på køl til servering. Vent evt med avokadoen til lige inden servering.

Hindbærsnitter

Ingredienser:

Bund:

100 gram mel

1 knsp bagepulver

65 gram smør

30 gram sukker

1 æggeblomme

Fyld:

200 gram god hindbærsyltetøj

Makronlag:

1 æggehvide

1 æg

100 gram fintblendede mandler

100 gram sukker

Fremgangsmåde:

Bunden og fyldet:

Læg alt det tørre i en foodprocessor, tilsæt smør og æg og blend til dejen er samlet. Ellers findeles smørret i det tørre og dejen samles med æggeblommen.

Fordel dejen i en lille tærteform med en lille kant. Stil bunden tildækket i køleskab. Afskal mandlerne og blend dem fint.

Tænd ovnen og bag bunden i 10 min ved 190 grader. Tag bunden ud og fordel syltetøj på bunden. Bland makronlaget sammen og fordel det over syltetøjet og bag denne i en 160 grader varm ovn i ca 30-40 min.

Når kagen er kold, fordeles glasur over kagen og der drysses med krymmel. Den kan altså også spises uden glasur….- så måske med lidt god is…

Rimboboller - lækre morgenkager

Ingredienser:

Ca 25 stk, husk 25 papirforme og 1 æg til pensling

Dej:

25 g. gær

2 dl kold mælk

200 gr stuetempereret smør (jeg bruger 3 dl mælk og 100 gr smør)

1 spsk sukker

Ca 6 dl hvedemel (jeg plejer at tilføje knuste hørfrø (10-15 gr og fintmalet fuldkornshvedemel, og ca 2 dl hvedemel)

Fyld:

75 g smør

2 spsk sukker

2 tsk vaniliesukker

Pynt:

1 dl flormelis

1 spsk vand

Fremgangsmåde:

Smuldr gæren i skålen, tilsæt mælken og rør til gæren er opløst.

Tilsæt smør i små klumper sammen med sukker og mel. Ælt hurtigt sammen. Rul dejen ud til en firkant 40×40 cm på et melet bord.

Skær dejen i 4-kanter 8×8 cm. Rør ingredienserne til fyldet sammen. Læg bollerne i små papirsforme og stil dem på en bageplade. Lad dem hæve tildækket i ca 2 timer ved stuetemperatur.  Sæt kagerne i fryseren i 10-20 min, læg dem i frysepose og i fryseren til den dag, du skal bage dem. Eller! Pensl kagerne med æg og bag bollerne midt i ovnen ved 250 grader i ca 5-8 min.

Lad bollerne køle af og pynt med glasur inden servering.

 

OBS: Min version:

(Jeg lægger alt ned i en foodprocessor, – ikke al mel, men næsten. Blender fuld skrue i 10 sek. Stopper, ser om der skal tilføjes lidt mere mel, så dejen begynder at slippe siderne, blender evt med lidt ekstra mel 10 sek. Drysser mel på bordet og hælder/med dejskraber dejen ud på melet.

Langtidshævede boller, brød eller flutes med rugbrød

Ingredienser:

5 gr gær

5 store skiver rugbrød

½ liter kogende vand

Hvedemel (ca 700gr)

1 spsk salt

 

Du kan tilføje en dl a-38, youhurt, skyr eller kærnemælk, hvis du har en rest. Hvis du ønsker flere kerner i, kan du tilføje dette også, – ca 1 dl og max 2. Du kan evt kværne hørfrøene, så får du mere ud af dem.

Fremgangsmåde:

Kogende vand hældes over rugbrødet. Når det er håndvarmt, tilsættes de øvrige ingredienser, dog ikke alt melet. Rør med en stor grydeske, hvis du bruger røremaskine, skal du nok bruge mere mel og dejen vil ikke blive helt fast. Ellers skal dejen være som havregrød. Lad den stå en halv time på køkkenbordet, inden du sætter den tildækket ind i køleskabet i mindst 6 timer.

Tænd ovnen på max, evt 250 grader, – varmluft er også fint. Dejen sættes på bagepapir med en stor spiseske, dyppes evt. i græskar- eller solsikkekerner og drysses med blå birkes eller sesam. Bollerne sættes i ovnen i midten (er det brød eller flutes, så en rille længere nede) Efter 10 min sænkes varmen til 200 grader i ca 25 min. (måske 190 grader, hvis din ovn brænder hårdt)